56. Nainen punainen / Rosa Meriläinen

Historiallisten romaanien teemasarjassa tartuon tälläkertaa sisällissodan kuvaukseen rintamanaisen näkökulmasta. Kirja oli kiinnostava ja kuvasi kohtalaisen uskottavasti yhden persoonan motiivija ja sytykkeitä sisällissodassa. Kiinnostavaa ulottuvuutta kirjaan toi myös Muurmannin seikkailu. Historiallisiin tositapahtumiin pohjautuva harharetki Iso-Britannian palvelukeen Venäjän Muurmannille. (Joskin suomalaisen naishahmon läsnöolo Muurmannilla oli pikemminkin fiktiota.)

En aivan lämmennyt kirjan tyylille. Historiallista romaania lukiessa haluaisin upota aikakauteen ja eläytyä aikalaisen kokemuksiin ja tuntemuksiin. Tämä kirja oli kuitenkin avoimesti kirjoitettu 2000-luvun eläjän näkökulmasta ja teksti sisälsi aina silloin tällöin ulkoa esitettyjä kommenttejä tulevasta tai tapahtumien kokonaiskulusta. Ulkoapäin tapahtumia kuvaava kertomustyyli myöskin oli omiaan etäännyttämään lukijaa, vaikkakin yhden naisen hybris siinä tuli varsin elävästi kuvatuksi. Etäännyttämisen kenties hyvä puoli oli se, että kykenin tuskitta lukemaan sisällissodan kuvausta. Kirja ei varsinaisesti sisältänyt graafista kuvausta sisällissodan kauheuksista vaikka monia kauhuja sivuttiinkin. Näkökulmasta riippuu kokeeko etäännyttämisen hyvänä vai pahana. Lukemista se toki helpottaa, mutta ei juurikaan herätä ajattelemaan.

Muurmannin vaiheet olivat minun näkökulmastani romaanin mielenkiintoisin osa. Siinä oltiin kenties lähimpänä perinteistä henkilökuvaukseen pohjautuvaa tarinaa. Kohkaaminen pysähtyi hetkeksi paikalleen ja hahmoilla ja kertomuksella oli tilaa hengittää ja tehdä henkilöt elävämmäksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s