54. The Orphan’s tales: Night in the Garden: I / Catherynne M. Valente

Tämä kirja oli kerrassaan positiivinen yllättäjä. Aivan upea ja ihana tarina! En ole pitkään aikaan lukenut fantasiaa, josta olen nauttinut yhtä paljon kuin tästä. Miksi sitten yllättäjä? Olenhan pitänyt Valenten teoksista aiemminkin. Palimpsest oli upea ja Girl who navigated… viehättävä riemastuttavalla satumaailmallaan. Night in the Garden ei kuitenkaan kuvauksensa perusteella onnistunut heti houkuttelemaan. Lisäksi pelkäsin sen olevan liian sadunomainen.

Täytyy todeta, että kirja toi monessa kohdassa mieleen Sapkowskin Noituri-sarjan. Tässä oli jotenkin todella paljon samankaltaista tyyliä ja tunnelmaa. Ehkä kuitenkin pidin tästä vielä enemmän. Aluksi kirjan rakenne tuntui hieman hämmentävältä: kirjassa kerrottiin tarinoita, ja parhaimmillaan lukija saattoi seurata tarinaa, jota kerrottiin tarinassa, jota kerrottiin toisessa tarinassa… niin että sisäisiä kerrostumia oli viisikin kappaletta. Tarinat olivat kuitenkin riittävän pitkiä kokonaisuuksia, että niiden seuraaminen tuntui palkitsevalta. Tarinoissa tuli kaiken aikaa vastaan pieniä sulkeumia, ja kun tarinat sitten lopulta alkoivat vähä vähältä linkkautua yhteen, uteliaisuus ja lukemisen nälkä kasvoi vain entisestään, ja lukukokemus oli erinomaisen palkitseva. Pidin myös erityisesti siitä, että ”suurta ylltätystä” ei ollut säästetty pamautettavaksi loppuun, vaan linkkejä tarinoiden välillä paljastettiin kirjassa vähä vähältä, niin että lukija saattoi seurata kudelman kasvamista.

Kerrassaan kaunis ja upeasti rakennettu kudelma uudelleen kerrottuja versioita kansansatujen ja perimätiedon aineksista, kuitenkin aivan omaksi versiokseen kirjoitettuna, tietenkin Valenten upean kimurantilla mielikuvituksella varustettuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s