41. The Great Gatsby / F. S. Fitzgerald

Tämän lukaisin kiireesti loman jälkeen elokuussa, kun huomasin, että kyseinen elokuva poistuu pian teattereista. Kävikin niin hauskasti, että sain kirjan loppuun vain muutama tunti ennen elokuvan näytöstä. Olipa siis kirja kerrankin tuoreena muistissa leffaa katsoessa. Tästä fiilistelystä tuleekin siis nyt ainakin yhtä paljon leffafiilis, kuin lukufiilis.

Kirja yllätti etäisen utuisellaan tunnelmallaan. Olin odottanut ehkä enemmän jotain tunnelmaltaan ”The Parade’s Endin” tyylistä intensiivistä kuvausta. Kaikenkaikkiaan Gatsby poikkesi monista muista 20-luvun kuvauksista siinä, että siitä puuttui kokonaan sukudraama ja eetos. Tietenkin aivan syystä. The Great Gatsbyssä tulee kyllä varsin selkeästi ilmi, miten suku ja vanha raha olivat vielä 20-luvulla painava tekijä ”piireissä”.

Hypätessäni tarinaan uudelleen mukaan elokuvateatterissa, olin ensimmäiset 40 minuuttia lähes epätoivon partaalla. Oli jännä havaita, miten elokuva saattoi teknisesti ottaesn seurata alkutekstiä varsin orjallisestikin, mutta miten sävyt ja merkitykset on käännetty aivan päälaelleen. Alun värikylläisyys ja ”hullu 20-luku” meni mauttomalla tavalla överiksi. Vaikka en monista elokuvan tulkinnoista pitänytkään, niin täytyy myöntää, että loppua kohden elokuva saavutti kirjan sävyt kuitenkin varsin kohtalaisesti. Klassikkoelokuvaa tästä filmatisoinnista kuitenkaan tuskin tulee.

Itse kirjan luin ennen kaikkea ajankuvana ja tarinana, jaksamatta paneutua hirveästi vertauskuvallisuuteen, jota kirjan kohdalla mielestäni turhankin paljon korostetaan. Kirja on ajankuvana erinomainen, erilainen ja eri maailman kuvaus kuin vaikkapa The Parades end tai Downton Abbey, joiden kaltaista tunnelmaa (etenkin ensin mainitun) olin etukäteen ehkä enemmän odottanut. The Great Gatsby kuvaa kerrankin toisesta näkökulmasta juuri tuota sääty-yhteiskunnan murtumisen aikaa, jolloin rahalla ja vanhalla rahalla oli kuitenkin eroa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s