36. Tee teematka / Helena Petäistö

Tämän lueskelin loppuun jo hyvän aikaa sitten, mutta kevättuulet ovat tehokkaasti puhaltaneet minut pois blogin ääreltä.

Kirjassa seikkaillaan teematkalla Petäistön kanssa, luonnollisesti pääasiassa paikoissa, joissa hän itse on matkaillut. Niinpä kirjan anti onkin vahvimmillaan Petäistön asuinmaan Ranskan kohdalla. Petäistö onnistuu ihanan huumaavilla teehuonekuvauksillaan miltei vakuuttamaan minutkin Ranskan olevan uusi teen juonnin mekka. (Täytyy myöntää, että tämä kirja kyllä lisäsi inspiraatiota poiketa kesän matkalla teoksessa teekaupunkina hehkutettuun Pariisiin.)

Brittiteen ystävältä voi kyllä mennä teeleipä väärään kurkkuun sen verran huutia englantilaiset kirjassa saavat. Petäistö on hyvin voimakkaasti oikeaoppisen teenjuonnin kannalla (ja oikeaoppinen on tietenkin Ranskan teehuoneissa harrastettava, ilmeisesti voimakkaan kiinalaisvaikutteinen tapa, eurooppalaisella leivoskulttuurilla höystettynä). Petäistön käsitys teenjuonnista oli kuitenkin riittävän lähellä omaani, ja hän kirjoittaa myös mukavan leppoisasti, että kirjasta oli helppo nauttia. Teehuonekuvaukset eri puolilta maailmaa olivat kerrassaan hurmaavia. Oli mukavaa olla teematkalla, jota höystivät kirjoittajan omien kokemusten ohella mielenkiintoiset kertomukset teen historiasta. Tiesittekö, että tee ratkaisi Eurooppalaisen siirtomaapolitiikan ja käänsi monta uutta lehteä myös Manner-Euroopan historiassa?

Suosittelen lämpimästi kirjaa matkakirjojen ystäville ja teenharrastajille. Kivana lisänä kirjassa on tee- ja teeleipäreseptejä eri puolilta maailmaa. (Tiibetiläinen voitee taitaa kyllä jäädä minulta kokeilematta…)

Mainokset

2 comments on “36. Tee teematka / Helena Petäistö

  1. Taika sanoo:

    Voitee, ehkäpä ei. Muuten olen kyllä vahvasti englantilaisen teekulttuurin kannalla. Pussi PG tipsiä isoon mukiin ja reilu 5 minuutin haudutus. Maidot ja sokerit messiin ja sillähän sitä tarpoo vaikka puoli päivää sumuisella suolla.

  2. puolitie sanoo:

    Oikein hyvää englantilaista teetä pitäisi kyllä joku kerta kokeilla! Maito parantaa kyllä kummasti mustan teen makua minun suussani, ja kaikesta britti-kriittisyydestään huolimatta Petäistö herätti minussa houkutuksen myös englantilaiseen kello viiden teehen pitkän kaavan mukaan. Ilmeisesti Helsingissäkin sitä saisi Hotelli Kämpistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s