26. Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille / Ransom Riggs

peregrineTämä kertomushan alkoi klassisesti monin osin kuin vanha kunnon Cthulhu-tarina ikään. Mystinen pitkiksi ajoiksi pois katoava isoisä, jäljkeen jääneet oudot kirjeet ja matka vanhalle hylätylle lastenkodille, jonka sisuksissa tapahtuu jotakin outoa. Vaikea olla kuvittelematta, etteikö Riggs olisi Lovecraftiaan lukenut. Tässä tarinassa oli kuitenkin kyse aivan muusta – nimittäin eriskummallisista lapsista. (Joskin olihan ne lonkerot pitänyt saada sinne mukaan kuitenkin ujutettua. Lovecraftin nimeen – vai?)

Luin tämän tosiaan suomeksi, koska sain kirjan lahjaksi. Aika harvoin nykyään tulee luettua alkukieleltään englanninkielistä tekstiä suomeksi. Siksi onkin erinomaisen hankala arvioida kirjoitustyyliä, kun vertailumateriaalia [englannista suomennettua] on tullut luettua niukasti. Aluksi minusta tuntui, että koin tekstin kömpelöksi suomennoksen takia. Ehkä osin sekin on mahdollista, kulttuurisidonnaisten sanontojen ja yksityiskohtien tarkka suomentaminen ei välttämättä aina toimi. Toisaalta mietiskellessäni useita hersyviä ja värikkäitä suomennoksia, joihin olen törmännyt [takavuosina], olen taipuvainen ajattelemaan, että kenties alkuteksti oli jo sinällään ilmaisultaan suppeaa. (Kentis suomentaja oli siis vain tehnyt parhaansa sillä materiaalilla, mitä sai?)

En siis aivan ihastunut teoksen kirjalliseen tyyliin. Tarina sen sijaan toimi ihan mukavasti. Jonnekin nuorten fantasian ja aikuisille suunnatun teoksen välimaastoon sijoittaisin tämän tekeleen. Kirjan juoni kiertyi kirjassa julkaistujen vanhojen valokuvien ympärille. Kirja nojaa varmasti suuren osan menestystään noihin outoihin kuviin. Ilman niitä teos tuskin nousisi esiin noista lukemattomista spefikirjoista, joita tällä havaa riittää markkinoilla. Kuvat kieltämättä toivat väriä kirjaan, mutta jotenkin minusta tuntui, ettei niistä ollut onnistuttu ottamaan täyttä hyötyä irti, vaan ne toimivat vain tavanomaisena kuvituksena teokselle, joka olisi toiminut myös ilman kuvia ehkä liiankin kitkatta. Olisin pitänyt siitä, että kuvia olisi käytetty enemmänkin mysteerin rakennusosina ja lukijan olisi annettu itse keksiä niistä juttuja. Nyt erityisesti kirjan alkupuolella kuvat oli turhankin yksityiskohtaisesti selitetty auki tekstissä, niin että lukijalle tuli tunne, ettei hänen hoksottimiinsa luotettu pätkääkään. Hieman tuota tarpeetonta selittelyä oli myöhemminkin kirjassa, mutta tarina lähti kyllä rullaamaan paremmin loppua kohti.

Kaiken kaikkiaan oikein mukava välipala. Saattaisin jopa lukea jatko-osankin, joskaan aivan kuumilla hiilillä en jatkon suhteen ole. Luultavasti tekisin jatko-osasta hieman taustaselvitystä ennen luennan aloittamista, enkä ryntäisi suin päin kiinni. (Silloin, kun tiedän varmuudella haluavani lukea jonkin kirjan, vältän yleensä lukemasta mitään arvioita tai edes takakansitekstejä, etten spoilaantuisi, enkä sotksisi fiiliksiäni turhilla ennakko-odotuksilla. Epävarmoissa tapauksissa käyn käsiksi arvioihin – jos ja kun paljon muutakin luettavaa on tyrkyllä.)

Huomaan muuten, että näistä minun teksteistäni tulee auttamatta varsin polarisoituneita. Joko pidän teoksesta lähes varauksettomasti, tai sitten jos jotain kritisoistavaa on, niin tekstin painopiste kiinnittyy kritiikkiin. Minun on vain hemmetin vaikea kirjoittaa neutraalia ”peruspositiivista” tekstiä jostakin geneerisestä ”ihan kiva”-teoksesta. Tiedän, että minun pitäisi kiinnittää enemmän huomiota tekstieni tasapainoisuuteen ja myös hyvien puolien esiin nostamiseen. Jos kirjoittaisin kirja-arvioita vaikkapa johonkin lehteen, tekisinkin niin, mutta koska kirjaan vain itselleni lukufiiliksiä, otan vapauden kirjata lukufiilikset muistiin siinä muodossa kuin ne fiiliksissäni akuutisti ovat

Jälkihuomio: Tosin uudelleen luettuna tämä teksti on minusta paljon neutraalimpi ja positiivisempi, kuin mitä heti kirjoittamisen jälkeen ajattelin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s