12. The Shadow of the Torturer (Kiduttajan varjo) / Gene Wolfe

Tämä kirja on yksi niistä scifi-/fantasiaklassikoista, joista olen ollut pitkään jollain tasolla tietoinen, mutta, joka ei ole vain aiemmin sattunut lukuvuoroon. Nytpä sitten nappasin sen täältä ISFDB:n spefilistalta luettavakseni ja latasin samantien Kindleen.

Teos on avaus kirjasarjassa, joka kertoo entisen kiduttajain killan jäsenen, Severiuksen tarinan. Rakastuttuaan naispuoliseen vankiin, tämä saa lähtöpassit killastaan, mutta kantaa kiduttajan viittaa harteillaan, niin henkisesti kuin fyysisestikin matkatessaan maailmassa, joka on hänelle suljetussa yhteisössä eläneelle täysin vieras. Kiltansa turvamuurien ulkopuolella Severius saa varsin konkreettisesti huomata, että killan jäseniä ei suuresti arvosteta rahvaan joukossa. Hän löytää kuitenkin myös tovereita, jotka näkevät ihmisen kiduttajan viitan alla.

En nyt aivan täysin ihastunut tähän kirjaan, vaikka ihan sujuvasti se tulikin lukaistua muutamassa päivässä. Jotenkin koin kerronnan etäännyttävänä, enkä juurikaan kokenut immersiota, jossa kirjan maailma muuttuisi todeksi, ja myös päähenkilö jäi varsin etäiseksi. Koko kirja tuntui minulle kaiken kaikkiaan alulta, josta etenemisen ja jonnekin pääsemisen palkitseva tunne jäi puuttumaan. Todellisuus ja maailma, päähenkilöllekin vieras, tuntui olevan jossain kaukana alkamisen kuplan kalvon toisella puolen kutsuvana, mutta tavoittamatomissa. Kun Kindlen lukumittari alkoi näyttää yhdeksääkymmentä prosenttia, ymmärsin vihdoin, että se mikä oli alkamassa, ei tulisi tässä kirjassa koskaan pääsemään toden teolla käyntiin, saatika millään tapaa loppumaan tämän kirjan aikana.

Mieleen tulikin, että mahtaako kirja olla arvostettu pikemminkin kirjasarjan osana kuin itsenään, mutta näin ei liene asian laita, sillä kirja on saanut aikanaan palkintoja nimen omaan itsenäisenä teoksena. Sen verran kiinnostavaa tämä alkaminen kuitenkin oli, että aion lukea ainakin seuraavan osan saadakseni selville, mihin tässä ollaan menossa. Tarina sisälsi mielenkiintoisia mysteerin aineksia ja maailman kuvauksen elementtejä, joiden osalta olisi mukava nähdä lunastavatko ne lupauksiaan jatko-osassa. Kaikenlaisia langanpätkiä heitettiin myös roikkumaan aika lailla roppakaupalla.

Tavallaan ”Kiduttajan varjo” oli kertomatyyliltään aika perinteistä pelkistettyä keskiaika/fantasiakertomusta, mutta pienet tarkoituksenmukaiset säröt toivat mielenkiintoa tarinaan. Syvyyttä tekstiin oli myös haettu filosifisilla pohdinnoilla ja vertauskuvallisilla tarinanpätkillä, joihin päähenkilö oli kovin mieltynyt. Tosin täytyy myöntää, etten ole koskaan oikein mieltynyt lukijalle liikaa rautalangasta väännettyyn filosofointiin. Mielestäni kirjan sanoma pitäisi osata välittää tarinan kautta, eikä tarjoilla hopeatarjottimella valmiiksi translitteroituna. Minun näkökulmastani vuoropuhelumuotoon kirjoitetut pohdinnat lähinnä vain jumittavat kertomusta, ja pahimmillaan aliarvioivat lukijaa. Tässä nuo pohdinnat eivät sentään ryöpynneet liian pahasti silmille ja jättivät myös tilaa lukijan omalle tulkinnalle, joten kenties suurin rikollinen tässä tapauksessa oli kärsimätön mieleni, joka halusi päästä vain tarinassa eteenpäin.

Henkilökohtaisesti mielenkiintoisimmaksi kokemukseksi kirjasta jäi päähenkilön taustan luoma ristiriitaisuus: julman kiduttajan ammatin opiskellut nuorimies olikin varsin empaattinen, hyväntahtoinen ja naiivikin matkalainen, jolle tappaminen ja kidutus oli vain asiantuntija-ammatti vailla suurempia tunteita. En aivan koe omakseni Wolfen ajatusta siitä, että käsitys hyvästä ja pahasta olisi noin voimakkaasti kulttuurinen ja kasvatuksellinen asia. Minun on vaikea kuvitella, että kidutettavan ihmisen tuskan parkaisuihin voi yhtä aikaa suhtautua asiallisella ”business as usual” -asenteella ja kuitenkin säilyttää hyväntahtoisen ihmisrakkauden ja viattomuuden. Mielenkiintoa herättävä Wolfen kuvaelma kuitenkin on ja siksipä tahdonkin lukea vielä lisää saadakseni ehkä paremmin tietää, mitä Wolfe oikein tahtoo teoksellaan sanoa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s